Przejdź do treści
Otwórz Ruit

Ustawienia serwisów

Ustawienia › Serwisy: co dotyczy wszystkich twoich marketplace, co ustawiasz w każdym z nich i jak często twój plan synchronizuje i wykrywa sprzedaż.

Sprawdzono Poziom trudności: Średni 6min czytania

Ustawienia → Serwisy zbierają to, jak RUIT działa na twoich marketplace. Jest tam strona Ogólne z tym, co dotyczy wszystkich, i osobna strona dla każdego marketplace, na którym masz połączone konto.

Na komputerze strony są na liście po lewej: Ogólne na górze, pod nią twoje marketplace, a na końcu Zarządzaj kontami, które prowadzi z powrotem do Połączone konta. Możesz tu też wejść przez koło zębate na każdej karcie w Połączone konta, które otwiera stronę danego marketplace. Na telefonie listę pokazuje Więcej → Ustawienia → Serwisy, a każdy wiersz otwiera swoją stronę.

Wszystko zapisuje się, gdy tylko to zmienisz. Jeśli coś się nie zapisze, RUIT o tym informuje i pozwala nacisnąć Ponów.

Ogólne

Strona Ogólne w Ustawieniach, Serwisy, z sekcją Sprzedaż i zamówienia i jej dwoma przełącznikami wycofywania, a pod nią początek sekcji Publikowanie.

Ogólne: to, co dotyczy wszystkich twoich marketplace.

Sprzedaż i zamówienia

Dwa przełączniki, oba domyślnie włączone, decydują, co dzieje się na twoich pozostałych marketplace:

  • Wycofuj z innych serwisów, gdy ogłoszenie się sprzeda: gdy produkt się sprzeda i nie ma go już na stanie, RUIT wycofuje jego ogłoszenia z pozostałych marketplace, a gdy któreś ogłoszenie zostanie zarezerwowane, rezerwuje też ogłoszenia produktu na Wallapop i Vinted. Jeśli go wyłączysz, RUIT tylko aktualizuje produkt w twoim magazynie.
  • Wycofuj z innych serwisów, gdy ogłoszenie zostanie usunięte: jeśli usuniesz ogłoszenie na jednym marketplace, RUIT wycofa pozostałe ogłoszenia tego produktu, gdy dwie kolejne synchronizacje potwierdzą, że go już nie ma.

Szczegóły opisuje artykuł Wycofywanie ogłoszenia i automatyczne wycofywanie.

Publikowanie

  • Który opis jest publikowany: Długi, domyślny, albo Krótki. Jeśli produkt nie ma krótkiego opisu, publikowany jest długi. Opisuje to artykuł Co trafia do każdego marketplace przy publikacji.
  • Gdy tytuł lub opis się nie mieści w limicie znaków marketplace: Skróć z pomocą AI, opcja domyślna, usuwa słowa, aż tekst się zmieści, nie tracąc marki, modelu, rozmiaru ani kodów; Przytnij na końcu zostawia pierwsze słowa, które się mieszczą.
  • Jak pisze AI: przycisk Ustawienia AI otwiera twój styl pisania, wyszukiwanie online i twoje instrukcje. Obowiązują przy tworzeniu produktu przez AI, przy odnawianiu ogłoszenia i przy jego ponownej publikacji po sprzedaży; wyszukiwanie online tylko przy tworzeniu produktu ze zdjęć. Każdą opcję wyjaśnia artykuł Wypełnianie produktu przez AI.
  • Automatyczne obniżki cen: reguły, które z czasem obniżają cenę twoich ogłoszeń. Mają własny przewodnik: Automatyczne obniżki cen.

Strona każdego marketplace

Na górze jest nazwa marketplace i liczba kont, które na nim masz. Jeśli masz więcej niż jedno, każda sekcja przypomina, że dotyczy wszystkich, z wyjątkiem sekcji Ustawienia poszczególnych kont.

Strona Vinted w Ustawieniach, Serwisy, z wierszami Częstotliwość synchronizacji i Wykrywanie sprzedaży ustalonymi przez plan oraz sekcją Publikowanie z wierszami Cena przy publikowaniu i Ponowna publikacja po sprzedaży.

Strona Vinted. Prędkości można tylko odczytać, nie da się ich wybrać.

Jak często synchronizuje i wykrywa sprzedaż

Sekcja Magazyn pokazuje Częstotliwość synchronizacji, czyli jak często RUIT odczytuje twoje ogłoszenia na tym marketplace. Sekcja Sprzedaż i zamówienia pokazuje Wykrywanie sprzedaży, czyli jak często RUIT sprawdza, czy masz nową sprzedaż. Obie ustala twój plan i nie można ich wybrać:

PlanSynchronizacja magazynuWykrywanie sprzedaży
FreeRaz dziennieRaz dziennie
StarterCo 6 godz.Co godzinę
PlusCo 6 godz.Co 30 min
ProCo 6 godz.Co 10 min
BusinessCo 6 godz.Co 5 min
EnterpriseCo godzinęCo 5 min

Na Vinted i Wallapop wykrywanie sprzedaży nie odbywa się częściej niż co 10 minut. Shopify i WooCommerce pokazują W czasie rzeczywistym: informują RUIT o każdej zmianie i każdej sprzedaży od razu, niezależnie od planu. Jeśli wyższy plan działa szybciej, pod spodem zobaczysz Szybciej w planie z nazwą tego planu, a jej naciśnięcie otworzy okno planów. Nie ma żadnego ustawienia zamówień do włączenia.

Publikowanie

  • Cena przy publikowaniu podnosi lub obniża o podany procent cenę z twojego magazynu, gdy publikujesz, odnawiasz lub ponownie publikujesz na tym marketplace. Wybierz Podnieś albo Obniż i wpisz procent: pod spodem zobaczysz na przykładzie, za ile zostałby opublikowany produkt za 20 €. Bez zmiany wyłącza korektę. Cenę można podnieść najwyżej o 500% i obniżyć najwyżej o 99%, a punktem wyjścia jest cena promocyjna, jeśli produkt ją ma. To, co już opublikowane, się nie zmienia. Przy publikowaniu każde konto pokazuje Zostanie opublikowany za ze skorygowaną ceną, którą możesz zmienić.
  • Domyślna wysyłka, tylko na Todocolección: Według moich ustawień Todocolección, opcja domyślna, albo Todocolección Envíos z polem Waga paczki od 500 g do 30 kg. To właśnie RUIT wybiera przy publikowaniu, a ty możesz to zmienić w każdej publikacji.
  • Ponowna publikacja po sprzedaży, na Vinted, Wallapop i Todocolección: jeśli produkt się sprzeda, a nadal jest na stanie, RUIT publikuje go ponownie z odświeżonym tytułem, opisem i zdjęciami. Domyślnie jest wyłączona.
  • Bezpieczeństwo produktów (UE), tylko na eBay: dane kontaktowe osoby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo tego, co sprzedajesz, których eBay wymaga od sprzedawców firmowych z UE. Jest jeden kontakt dla całej organizacji, a Uzupełnij moimi danymi wypełnia go twoimi danymi do faktury albo tymi, które eBay pokazuje w twoich ogłoszeniach: sprawdź je przed zapisaniem. Zmienić go może tylko właściciel albo administrator.

Ustawienia poszczególnych kont

  • Modyfikuj zdjęcia przeciw duplikatom, na Vinted, Wallapop i Todocolección, z osobnym przełącznikiem dla każdego konta. RUIT lekko zmienia kadr każdego zdjęcia wysyłanego na marketplace przy publikowaniu, odnawianiu i ponownej publikacji, żeby marketplace nie uznał ogłoszenia za duplikat; na Todocolección tylko przy odnawianiu. Dlatego opublikowane zdjęcia wyglądają nieco inaczej niż oryginały. Na Vinted jest domyślnie włączone. Twoje zdjęcia w RUIT się nie zmieniają.
  • Lokalizacja magazynu, na eBay: miejsce, z którego wysyłasz. Dodaj tworzy ją jednorazowo i potem nie można jej już zmienić z poziomu RUIT.
  • Zasady biznesowe, na eBay: zasady wysyłki, zwrotów i płatności, które tworzysz i edytujesz w eBay. Otwórz w eBay prowadzi do nich, a Sprawdź ponownie jeszcze raz odpytuje eBay.

Oba wiersze eBay opisuje artykuł Połączenie konta eBay z RUIT.

Co ma każdy marketplace

MarketplacePrędkościPublikowanieDla każdego konta
VintedZgodne z planemCena przy publikowaniu, ponowna publikacjaZdjęcia, domyślnie włączone
WallapopZgodne z planemCena przy publikowaniu, ponowna publikacjaZdjęcia
eBayZgodne z planemCena przy publikowaniu, bezpieczeństwo produktówLokalizacja, zasady
TodocolecciónZgodne z planemCena przy publikowaniu, domyślna wysyłka, ponowna publikacjaZdjęcia, tylko przy odnawianiu
IberLibroTylko wykrywanie sprzedażyCena przy publikowaniuBrak
PrestaShopZgodne z planemBrakBrak
Shopify i WooCommerceW czasie rzeczywistymBrakBrak
Zobacz jako Markdown

Czy ten artykuł pomógł?